Montering av de første skinnene

Etter at modulkassene var på plass, var det tid for å prøve å få på plass litt skinner. Som nevnt i forrige innlegg la jeg en korkmatte som sporunderlag. Det er lettere å feste spiker med en slik matte under skinnene, i tillegg fungerer det som støydemping.

Jeg bruker sporvekslere fra Roco. Disse er utstyrt med svære gjengehull for å kunne skru på motorer. Men jeg benytter Tortoisemotorer som monteres under platen skinnene ligger på, og derfor trenger jeg ikke disse. For å gjøre vekslene mindre «lekeaktige» tok jeg derfor å skar vekk disse gjengehullene med Dremelen. Bildene viser en veksel før og etter behandling.

Blog ImageBlog Image

Stasjonssporene går over to moduler. Det første jeg gjorde etter at korkplatene var limt fast, var å prøvelegge alle skinnene ut. For enkelt å kunne ta fra og sette sammen modulene igjen, laget jeg små skinnestykker over modulskillet. Disse er nøyaktig like lange, og har løse sviller og lasker på endene, som kan skyves innover skinnen. På den måten kan jeg enkelt løsne og fjerne disse skinnene før jeg løfter opp en av modulene. Jeg foretrekker denne metoden fremfor å la skinnene gå helt til ytterkanten av modulkantene, fordi det gjør det lettere å justere for skeivheter, og gir mindre sjanse for avsporing.

Etter å ha kappet, justert og prøvelagt skinnegangen, markerte jeg punktet på alle sporvekslerene der staget fra motoren skulle komme gjennom platen. Deretter borret jeg hull gjennom platen. Basert på tidligere erfaringer borret jeg hullene med solid størrelse, slik at det senere ikke skal bli mindre problemer å justere inn stagene skikkelig.

Jeg gjorde skinnegangen klar allerede nå for bruk av spordeteksjon, som brukes ved pcstyring av banen. For å kunne bruke dette systemet må skinnegangen deles inn i isolerte skinneblokker. Jeg la inn egne isolasjonslasker på aktuelle punkter, slik at stasjonen nå består av totalt ti ulike skinneblokker. Dermed er det lettere å ettermontere dette systemet når den tid kommer.

Etter å ha sjekket en siste gang at alt såg bra ut, spikret jeg alle skinnene fast til underlaget med skinnespiker. Neste fase av arbeidet vil nå hovedsakelig foregå på undersiden av modulkassene.

Blog Image

Slik ser Birsemüseli stasjon ut etter at skinnegangen er ferdig montert. På sidesporet nederst til venstre skal det komme et godsekspedisjonsbygg. Utkjørsel fra stasjonen er nederst til høyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *